The Most Annoying iTunes 12 Sync Issues You'll Meet and Solution

The Most Annoying iTunes 12 Sync Issues
You'll Meet and Solutions

If you meet iTunes sync problems after updating to iOS 10, you can also follow this tutorial and have a try to fix your problem. And we also provide you with some common iOS 10 update problems and related solutions, which may be helpful if you plan to install iOS 10 on your iPhone, iPad or iPod touch.

Although Apple has officially released iTunes 12 nearly 3 months, there are still a variety of iTunes 12 sync issues encountered by Apple users, such as can't find the sidebar, "Other" increased after syncing files with iTunes 12, device cannot be detected by iTunes 12, Apps won't update when tap Update in the App Store, etc. If you still have problems for iTunes 12, maybe you can get the solution here!

To smoothly solve the iTunes 12 sync issues, we have summarized the most commonly encountered iTunes 12 problems you may met. Plus, we have also offered the corresponding solution for each issue. Now, just follow this post to fix the related problem with ease.

Question 1. How to Bring Back the Sidebar in iTunes12

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Compared with iTunes 11, the biggest difference noticed by an iOS user would be the missing sidebar, which enables users to view and manage the playlists, music, devices and other contents in the iTunes library. To bring back the sidebar in iTunes 12, here will give you a solution to get a more familiar look on iTunes 12.

Get the Sidebar in iTunes 12

Get the Sidebar in iTunes 12

Solution:

1 Open iTunes 12 on your Mac/PC.

2 Select a media kind, like music, movie, TV shows, etc.

3 Switch to the Playlist button in the navigation bar at the top of the window on iTunes 12 interface.

Note:

1. Apps, Tones and Internet Radio have no playlist button.

2. If you left the Playlist view, the sidebar will disappear from iTunes again. So, switch to Playlists view when necessary.

Question 2. How to Fix Music Syncing Issues with iTunes and iOS 8

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

"I was so happy when I no longer had to sync my device with iTunes because it has NEVER worked well for someone with an iPhone and a Windows PC."

Since the release of iOS 8 and iTunes 12, a large number of users have encountered problem when sync music with iTunes. There is no music ever getting transferred even after several time attempts. You can figure it out with the potential solutions as follows:

Fix Music Sync Issue with iTunes12 and iOS 8

Fix Music Sync Issue with iTunes12 and iOS 8

1 Make sure that you don't have iTunes Match enabled in Settings > Music.

2 Plug in your iPhone, iPad or iPod running iOS 8 or higher and launch iTunes.

3 Click your device icon at the top of the iTunes window.

4 Select Music in the side navigation panel.

5 Uncheck Sync Music option in the right panel and then click Apply or Sync.

6 Once the sync is complete, recheck the box for Sync Music and hit Apply or Sync again.

7 Unplug your iPhone or iPad and see if your music is back.

Question 3. iTunes Gets Stuck on the "Waiting for items to copy"

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Syncing music is one of the frequently-used features for iTunes users. However, since the launch of iTunes 12, it is difficult to sync items without troubles. One common problem is that iTunes gets stuck on the "Waiting for items to copy" or "Waiting for changes to be made" step and this can take hours. There are several causes of this issue. iMobie has collected some methods in order to fix this headache for you. Follow the detail instruction below:

Solution 1:

In some cases, the duplicate purchased or bad items file can cause problems. If you know which file that is, you can remove it and potentially get the sync to work. Please refer to question 8 for the detail steps.

Solution 2:

Restoring the device is one of the solutions to this issue. To do this, please make sure you have backed up your device to avoid losing import files or data.

Click the device icon in the iTunes navigation bar > then click Summary > Click Back Up Now option in the right panel > after complete the backup > click Restore iPhone (or iPad, or iPod).

This can take a long time if you have one of those new-fangled 128 GB iPhone and want to put lots of music and videos on it.

Solution 3:

When it comes to syncing music from iTunes to iPhone, iTunes is always complicated and time-consuming. If the two methods mentioned above don't deal with the problem, fortunately, some iOS contents transfer tools like iMobie AnyTrans make it possible. It provides you with a pretty simply way to transfer & manage iPhone/iPad/iPod music and playlist.

Far more than an iPhone music transfer tool, AnyTrans introduce an effective method to transfer almost every iOS content between any iOS device or any PC/Mac in three-ways (device-to device, device to computer, computer to device). Here we list some post to help you manage iPhone music/photos/contacts leisurely.

How to transfer music from iPhone 6 to computer >

How to transfer photos from iPhone 6 (Plus) to computer >

How to export contacts from iPhone 6 >

Question 4. How to Copy Playlists to iPhone, iPad or iPod with iTunes 12

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

"I am a huge Apple fan, BUT what in the world were they thinking with the latest iTunes 12 update? I am computer literate but why have they made it so hard to see your music, devices, and playlists at the same time like in the previous versions? It has taken me over 2 hours to update a playlist."

Copy Playlist to iPhone/iPad/iPod with iTunes 12

Copy Playlist to iPhone/iPad/iPod with iTunes 12

Solution 1:

1 Connect your device to the computer and launch iTunes.

2 Select your device icon at the top of iTunes windows.

3 Select the Music option on the left pane.

4 Ensure the Sync Music check-box is selected on the right pane.

5 In the Playlists section, check the playlists you wish to sync with your iOS device.

6 Select Sync or Apply and your playlist should sync.

Solution 2:

1 Connect your device to the computer and launch iTunes.

2 Ensure the Sync Music check-box is selected under device icon.

3 Choose the music icon located at the upper-left portion of the iTunes window, then choose the Playlists tab at the top center portion of the screen.

4 In the left pane, select the playlist(s) you wish to sync.

5 Drag them to your device listed in the "Devices" section. They will then sync to your device.

Question 5. Cannot Sync Album Art to iOS Device Correctly

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Some iOS users have experienced that album art doesn't sync to iOS devices, or that certain songs or albums display the incorrect artwork. There are two quick tips to solve this problem.

Solution 1:

1 Connect the iOS device to iTunes > select device icon in iTunes > choose Music in the left pane > uncheck Sync Music option in the right pane > click the Apply or Sync button in the lower right corner

2 Go back to enable the Sync Music option > click Apply or Sync again

Solution 2:

There is another issue where album art won't sync if the artwork is larger than 10MB. So if you're having problems with iOS devices not displaying album art for specific tracks or albums, follow the tip below:

1 Select one of tracks in iTunes and right click it > choose Get Info from the drop down menu

2 The info window will show you the file size and the pixel size of the artwork. If the artwork is larger than 10M, try making the size smaller.

Question 6. How to Edit Album Art

How to Edit Album Art

How to Edit Album Art

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

iTunes 12 has changed the Info window. You may feel a little confused about how to edit album art with the new designed iTunes. Here is the easy and quick way to achieve it.

Solution:

Right click the album artwork and click Get Info option > on the artwork tab, tap the image, use Backspace or Ctrl + X > Or tab the image at the top left of Get info, use Backspace or Delete > Replace the album art as you want.

Question 7. How to Drag & Drop Music to the Device with iTunes 12

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

"Why can't I drag and drop content I own to the device I own with iTunes 12?" Drag & Drop option definitely brings much convenience for iOS users. However, this option is not intuitive in iTunes 12. If you feel dizzy about this option as well, here is the solution for you.

Solution:

1 Open iTunes and connect your device > click Playlists tab to change to the Playlists view.

2 You can see Devices listed on the left sidebar > drag and drop media into the destination device.

Question 8. How to Delete Duplicated Songs in iTunes

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

The duplicate contents make your iTunes in a mess. Even worse, it will prevent you from syncing. If you're looking for solution to fix it, you come to the right place. Follow the steps below to solve this issue.

Solution 1:

If you subscribe to iTunes Match, there is a chance that you have experienced an issue with duplicate content on your iPhone/iPad/iPod. The reason is that iTunes Match doesn't simply replace music already on your iDevice but instead adds music to your device. There is an easy way to remedy this situation.

1 Turn iTunes Match off on your device.

2 Delete all of the music on your Device (This will remove all stored music on your iOS device).

3 Go back to turn iTunes Match on. Now, all duplicate songs will be gone.

4 Open the Music app to check. Instead of seeing the same song twice, you should see a cloud icon, which indicates you can download the music from iTunes in iCloud directly onto your device.

Solution 2:

1 Open iTunes and connect your device to it > click Music option > click View on the sidebar.

2 Click Show Duplicate Items from the drop-down menu and then all the duplicated songs will show there.

3 Right click or control click the duplicated songs > click Delete from the drop-down menu > done.

Note: When you first connect your iOS device after clearing your duplicates, you may see this dialog:

How to delete duplicated songs in iTunes

If you see this dialog, it's really important that you click the Don't Transfer button! If you do transfer the purchases back, you'll be recreating your duplicates.

Question 9. Where is the Music Video

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

In iTunes 11, you are able to view your music video option very easily. That button is missing in iTunes 12. So where are the music videos hiding? Actually, they're still in your Music library. Follow the steps below to get to them easily.

Solution:

Enter the Music library > click Playlists in the navigation bar > an entry for Music Videos is near the top of the sidebar.

Question 10. Why "Other" Data Increased after iTunes 12 Sync

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Many iOS users would experience this "Other" problem after iTunes sync, especially in iTunes 12. It is an annoying problem because "Other" takes up tons of space in its capacity bar, which results in failure when sync something. Now, try to use the solutions below to get success for iTunes 12 sync.

Other Increased

Other Increased

Solution 1:

Unlock your iOS device > delete old text messages, photos, music, browse caches, etc, to free more space > use iTunes to sync again

Make sure you have a backup with related files on device before deleting, because some info may be lost if sync again after deleting.

Solution 2:

Unlock your iOS device > go to Setting > click the General icon > tap the Reset button

Solution 3:

While trying the two solutions above, you will find the "Other" storage will be back again if sync contents with iTunes the next time.

To completely get rid of "Other", the third-party content transfer tool like AnyTrans could get this task. It brings a convenient way for users to manage and transfer almost all your iDevice contents. In addition, it is available to transfer files from device to device, to computer, to iTunes library, and vice versa, which has also made up for the shortcomings of iTunes.

To learn more about "Other", please refer to What is the Other and How to Remove it >

Question 11. iPhone/iPad/iPod Touch Cannot be Recognized in iTunes

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

For Windows users

Solution 1:

1 Uninstall iTunes 12, Apple Mobile Device Support and Apple Application Support and reinstall iTunes 12.

2 Restart Windows.

To know how to uninstall iTunes with related drivers, please refer to How to Recognize iPhone/iPad/iPod touch Easily >

Solution 2:

1 Reboot both Windows and iOS Device.

2 Make sure you have installed all the required updates for your computer, including the latest version of iTunes.

3 Unlock the device to confirm your iOS device trusting your computer.

If the trust alert pops up repeatedly from your device, please confirm you have installed iTunes on your computer. To get rid of this alert, you need to reset the lockdown folder (http://support.apple.com/kb/TS5335).

4 Check the USB cable

Please confirm that the 30-pin to USB cable or Lightning Connector to USB cable is free of debris and not damaged. If another cable is available, test with that cable instead.

5 Verify Apple Mobile Device Support, Apple Mobile Device Driver are installed.

For Mac OS X users

Solution 1:

1 Confirm your device has been trusted to your Mac.

2 Restart both Mac and iOS device.

3 Make sure your Mac meets the minimum system requirements for your iOS device.

4 Install software updates on your Mac, including the iTunes.

5 Check USB connections (iOS devices need USB 2.0 to work properly).

6 Disconnect other USB drives and connect your device directly to a USB port on Mac.

7 Try another USB cable.

Solution 2:

1 Uninstall iTunes 12, Apple Mobile Device Support and Apple Application Support and reinstall iTunes 12.

2 Reboot Mac OS X.

Question 12. iTunes Wifi Sync with iPad/iPhone not Working for iOS 8 User

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

iTunes to iPhone

iTunes to iPhone

While upgrading to iOS 8, you will find it's impossible to sync files with iTunes under the circumstance of Wifi mode. For some users, wifi sync will start syncing but can't get it working again at all. No matter what the wifi sync issues you met, just follow the troubleshootings below to make it work!

Solution:

1 Update iOS Device and iTunes

To update iOS device, please follow: > Setting > General > Software Update > download and install if required > restart iOS device

To update iTunes, please go: > Mac App Store > Update > download and install if required > restart iTunes

If wifi sync is still not working, please continue to the Step 2.

2 Forget and rejoin Wifi Networks on iOS Device

Go those steps: > go Setting > click WiFi > tap the networks you connected > click Forget This Network at the top > reconnect the network

3 Forget and Reconnect Wifi Network on Mac/PC

For Mac users, please tab Wifi bars on the top-right corner > open Network Preferences > Advanced > choose target Network Name in Preferred Networks area > click button> click OK button > rejoin the network

For PC users, please go Start menu > Control Panel > Network and Internet > Manage Wireless Networks > Right-click the network connected > Remove network > reconnect the network

If wifi sync is still not working, please continue to the step below.

4 Disable Handoff on iOS Device

Go to Setting > select General > choose Handoff & Suggested Apps > turn off Handoff option

5 Reset Networks on iOS Device

Tab Setting app > choose General > select Reset > click Reset Network Settings > type into the password if needed > confirm the network settings in the popup menu

If you still fail to sync with iTunes over Wi-Fi, you can check, if the Wifi network is not stable, if your iPhone iPad keeps dropping Wi-Fi, whether your computer or iDevice is connected to a VPN, etc.

Question 13. iTunes 12 Crashing When Syncing Apps

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

"Whenever I attempt to sync my devices with my computer, they run through to the syncing apps step and then iTunes crashes and stops responding. Everything else works fine except for apps. It's annoying as I have been unable to get all my apps back on my devices since updating to iOS 8."

itunes crash

iTunes Crash

Solution 1:

1 Close iTunes > move the entire library folder from the NAS a local drive

2 Hold the shift key down > double click the iTunes icon

3Continue holding the shift key down until the "Choose iTunes Library" pop-up is displayed > click on "Choose Library" and navigate to the library file (iTunes Library.itl) on your local drive > click Open

Solution 2:

1 Close iTunes

2 Uninstall iTunes 12, Apple Application Support, Apple Mobile Device & Bonjour

3 Reinstall iTunes 12

4 Reboot computer

Question 14. iTunes 12 Crashing While Syncing to Device

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Solution 1:

1 Start iTunes in Safe Mode

Hold down Shift–Control until seeing a reminder " iTunes is running in safe mode" while opening iTunes > click Continue > check if the problem still shows up.

If the problem still gets on, please refer to Step 2.

2 Create a New User Account

Choose Start > Control Panel > open "Add or remove user accounts" > select "Create a new account" > follow the instructions to set up the account.

If the problem still exists, please refer to http://support.apple.com/en-us/HT203206

Solution 2:

It is really annoying while syncing files to iPhone/iPad/iPod touch. If the solution above is invalid, you can make an attempt to sync files with the third party transfer tool.

To get out of iTunes 12 crash situation, you can choose another efficient way to sync files like iMobie AnyTrans. It saves a large amount of time for you to transfer and manage your certain files, and it also offers a smart way to sync files from device to computer, to device, to iTunes library, and vice versa. With AnyTrans, you'll be able to restore all your apps, photos, contacts, settings and other data. It is really a trustworthy and stunning iTunes alternative.

Question 15. iTunes 12 Crash When Trying to Access the iTunes Store

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Solution 1:

Go to C:\Program Files (x86)\Common Files\Apple\Apple Application Support > Add the system variables PATH

For Windows 8:

1 Drag the Mouse pointer to the Right bottom corner of the screen > click on the Search icon and type: Control Panel

2 Tab Control Panel > select System > choose Advanced

3 Click Environment Variables > find System Variables > click PATH > tab Edit button > modify PATH by adding the location of the class to the value for PATH

If you do not have the item PATH, you may select to add a new variable and add PATH as the name and the location of the class as the value.

For Windows 7:

1 Select Computer from the Start menu > choose System Properties at the top of navigation bar

2 Click Advanced system settings > choose Advanced tab

3 Click Environment Variables > select System Variables > find PATH > tab Edit button > modify PATH via adding the location of the class to the value for PATH.

If you do not have the item PATH, you may select to add a new variable and add PATH as the name and the location of the class as the value.

For Mac:

OS X Mavericks 10.9.3 or Later:

1 Click Finder in Dock > choose Go > select Utilities

2 Open Terminal > type or paste the command on a single line "defaults delete com.apple.SyncServer SyncServicesResetWorldRunOnce"

3 Press Return > quit Terminal after the operation has completed (when Terminal returns to the command prompt)

4 Reboot the computer

OS X Mountain Lion:

1 Click Finder in Dock > choose Go > select Utilities

2 Open Terminal > type or paste the command on a single line "/System/Library/Frameworks/SyncServices.framework/Versions/A/Resources/resetsync.pl full"

3 Press Return > quit Terminal after the operation has completed (when Terminal returns to the command prompt)

Solution 2:

Uninstall the iTunes 12 > Restart computer > Reinstall iTunes 12

Question 16. Unable to Sync Audiobooks from iTunes to iPhone (with latest iOS 8)

Sync Audiobooks to iPhone with iTunes

Sync Audiobooks to iPhone with iTunes

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Some iOS users tried transferring their audiobooks to the iPhone by iTunes. All the steps are OK and the iPhone has a plenty of space available. However, nothing appears on their iPhone. The file under Books section is grayed out and there is a dotted circle next to it when they click on 'On this iPhone'.

Solution1:

1 Please make sure log into the same iTunes account on your iPhone as iTunes.

2 Then, get automatic downloads selected for Books on the iPhone via Setting > iTunes & App Store.

3 That should sync Books automatically with your iTunes account.

Solution 2:

1 Plug your iPhone into the computer, on iTunes uncheck the 'Sync Music' option and press "Sync" or "Apply" tab.

Note: It will remove the music from the iPhone.

2 Then iTunes decides it would go ahead and now sync the audiobooks!

3 Then re-sync music back onto the phone.

Question 17. iTunes Could not Sync Contacts/Calendar to the iPhone

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Because the sync server failed to sync the iPhone, some users could not sync contacts/calendar from iTunes to iPhone. If it is the case, follow the suggestion below to fix the problem.

Solution:

1 Disconnect any iPhone, iPad, or iPod from computer.

2 Restart the computer.

3 To rename the SyncServices folder. In Windows Vista and Windows 7 or Windows 8, the location of SyncServices is C:\Users\[your computer name]\AppData\Roaming\Apple Computer\

4 Then connect iPhone to computer and open iTunes > click your device icon > go to Info section and tick the boxes for contacts and calendars> Apply.

To quickly access the AppData folder, click Start, then in the search bar type %appdata% and press the Return key.

Question 18. Unable to Sync Photos to iPhone

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

"When I want to sync photos with my iPhone, the photos tab in iTunes is not loading, there is that loading circle spinning and nothing happens, could somebody help me?"

Solution 1 (For Mac users):

1 Uninstall iPhoto and re-install a new version of iPhoto from Mac App Store.

2 Upgrade the OS X to Yosemite or reinstall iTunes 12 would be work well.

Solution2:

Since all the other users with Maverics or even lower operation system are unable to update to the new iPhoto, or some of users don't want to be forced into Yosemite. Then, third party software is a lifesaver about this issue. Follow this guide How to Transfer Photos from Computer to iPhone 6 (Plus) >

If you are windows user or Mac users with lower OS X, the following guide will give you an answer:

Easy Way to Transfer Photos from iPhone 4/4s to iPhone 6 (Plus) >

How to export photos from iPhone/iPad/iPod touch >

Question 19. Apps won't Update When Tap Update in the App Store

Difficulty:

Frequency:

Time-Consumption:

Having searched in Apple Community, Macrumors or other forums, we've found the numerous users meet the similar problems: the App Store app shows a lots of updates available, but it is invalid at all. Aimed to help users solve this problem, we have collected different solutions that work for most people.

Solution 1:

Open App Store > choose Update > tab the corresponding App > refresh the App info > check the update

Sometimes, there's a glitch in the App Store app, because after you've viewed them once, the App Store will no longer display the update tag.

Solution 2:

Go to Setting > iTunes & App Store > enter Apple ID and Password if sign out > turn Updates under Automatic Downloads > try update manually, or restart your device and turn on the automatic updates again.

Solution 3:

1 Delete the problem app

2 Go to Setting > iTunes & App Store > sign out Apple ID > restart iOS device

3 Log in App Store to re-download the app

Solution 4:

Go to Setting > General > Reset > Reset All Settings

Join the Discussion on iTunes 12 Sync Issues